2013. június 4., kedd

Bodzaszörpöt készítettünk csoda csiga módra

A hozzávalók:
  • 2 db kiskorú fiú gyermek segítő keze, (nem árt, ha az egyik fiúcska egy kicsit kacska, így rá foghatjuk, hogy miért készítjük ilyen egyszerű módon a szörpöt) 
  • 3 db 2 literes dunsztos üvegbe   
  •   2 kg  cukrot elosztottunk testvériesen,
  • jól telenyomkodtuk a korábban begyűjtött virágokkal, (bodza, akác, vadrózsa) 
  • amiket előzőleg megfosztottunk a vastagabb zöld részektől, tokoktól,
  • 3 db jól megmosott bio citromot felkarikáztunk
  • minden üvegbe került belőle,
  • forralt, kihűtött vízzel csúrdig töltöttük ,és lezártuk az üvegeket.
  • 3 napig hűvös helyen ( Ez most nem volt nehéz, a 17 fokos szobahőmérséklet pont ideálisnak bizonyult.)állni hagytuk, közben minden nap megrázogattuk az elegyet.
  • Végül nagyon apró lyukú szűrőn átszűrtük a szörpöt.




Amikor egyszer lesz a családi kasszában egy mélyhűtőre való , akkor a neten talált módon készült tartósító , és citromsav nélküli, spájz mentes háztartásnak kitalált helytakarékos recept alapján szeretném majd készíteni a bodza szörpünket télire.  Bemásoltuk ezt a receptet, ha valaki kedvet kap hozzá, próbálja ki, nekem nagyon tettszik.

Bodzaszörp télire - cukor és citromsav mentesen - fagyasztva

Az oldalon már évek óta papolom, hogy bodzavirág szörpöt kristálycukor és citromsav mentesen is el lehet rakni, hisz én világ életemben így csináltam. Soha nem mértem az arányokat, és nem dekáztam a hozzávalókat, hanem mindig érzés szerint dolgoztam. Annyian nyúztatok a receptért, hogy megpróbálom leírni, bár jobb lenne az elvre ráéreznetek, mint követni a pontos receptet, ugyanis ezt nem lehet elrontani, és garantáltan nem fog megromolni - hacsak nem jön egy huzamosabb áramszünet...
bodzavirag-koktel
Hozzávalók:
  • kb. 30 tenyérnyi tányér bodzavirág
  • kb. 3 liter víz
  • kb. 3 citrom leve (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
  • kb. 30 dkg repceméz - a repceméz íze harmonizál a legjobban a bodzával, majd az erdei mézé (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
  • kb. 10 csepp bio citrom illóolaj (ízlés szerint, kóstolgatni kell)
  • 10 csepp GrapeVital csepp
  • jégkocka készítő zacskók
Elkészítése:
  1. 3 liter tisztított vizet felforralok, majd ha kihűlt, akkor beletumkolom a bodzavirág ernyőket virággal lefelé, és 24 órát hűvös, de nem hideg helyen állni hagyom.
  2. Ha kész, akkor lecsöpögtetve, kinyomkodva kiveszem a virágokat, és a levet átszűröm,
  3. majd belekeverem a citromlevet, a mézet a GrapeVital cseppeket és a citrom illóolajat.
  4. Jégkocka készítő zacskóba töltöm, és lefagyasztom
Ha kapok biocitromot, akkor héjastul belekarikázom a vízbe, és együtt áztatom a bodzavirágokkal. Ebben az esetben viszont a citrom illóolaj elhagyható.
Ha megkívánom a bodza italt, akkor csak kicsomagolok 2-3 jégkockát, felöntöm vízzel, megvárom, míg felolvad a jégkocka, és már ihatom is. Akinek nincs türelme kivárni az olvadást, az langyosvízzel is felöntheti, ilyenkor nagyon hamar elolvad, és az ital sem lesz túl hideg.
5


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése