2013. május 30., csütörtök

Cikk a Fejér Megyei Hírlap hasábjairól.


2013. május 29., 19:26 
Székesfehérvár - A multiplex betegséggel született Csordás Koppányról már élete első órájában letett az orvostudomány. Ennek lassan öt éve, a kisfiú ha lassan is, de fejlődik. Örömteli volt számára a szerdai koncertélmény.


Milliók. Hétszámjegyű összegben számolhatná a fia gyógykezelésére eddig fordított forintokat Csordás László. Házból lakásba költöztek, onnan pedig a mostani, gánti szőlőhegyi, saját kézzel építgetett, apró lakókonténerbe. Valamikor volt munkájuk, egzisztenciájuk, azóta ezekről is le kellett mondaniuk, de most van két fiuk, mert Koppánynak született egy a kisöccse, aki két éves múlt, s szinte húzza őt a fejlődésben.

A középkategóriás, középméretű családi autót másfél hónapja vette vissza a bank, az égbe emelt törlesztőrészleteket a család ugyanis már képtelen volt fizetni. Félő volt, hogy innentől Kopit nem tudják majd fejlesztő foglalkozásokra hordani, holott Csordásék eddig minimum hetente háromszor megtették ezeket az utakat a megyeszékhelyre, vagy még messzebb, Budapestre, olykor Debrecenbe is, ha ott találtak olyan szakemberre, aki a nagyobbik fiuk sorsán valamennyit is lendíteni tud.
Koppány a Civil Központbeli koncerten, apukájával


Koppány a Civil Központbeli koncerten, apukájával (Fotó: Nagy Norbert)


A közösségi felületen a kisfiú gyógykezelésének támogatására nyitott oldal, a Koppány útja révén, ismerősök és ismeretlenek összefogásából összejött annyi pénz, hogy belevágjanak egy másik autó megvételébe, amely öreg is, műszakilag sem tökéletes, de legalább használható. Újra vihetik Koppányt szurdopedagógushoz, logopédushoz, fejlesztő szakemberhez, mert a kisfiúnak, akiről azt sem feltételezték volna az orvosok, hogy súlyos szívbetegsége miatt valaha is lábra áll, hallania, beszélnie, önállóan ennie kell. A gyomorszondát az utóbbi hónapokban elhagyhatták, az önálló táplálkozás hatalmas előrelépés Kopi kis életében.

A fehérvári Palacsinta zenekar, Szöllősi Attila és Tóth Tibor elhatározta, saját lehetőségeik szerint próbál segíteni, s szerveztek egy koncertet a kisfiúnak, családjának, a fogyatékossággal érintett gyermekeknek és szüleiknek, valamint mindenkinek, akit érdekel e családok sorsa. A várakozásoknak megfelelően nem tömegrendezvény volt, de a saját szerzésű gyerekdalokat élvezték és tapssal honorálták a résztvevők. A szervezők megkeresték Cser-Palkovics András polgármestert, aki saját keretéből ötvenezer forintot utalt át a családnak, a zenekar ingyen lépett fel, s a Fehérvári Civil Központ is térítésmentesen engedte át színháztermét erre az órára.

Hogy hogyan alakul Koppány további sorsa, nyomon fogjuk követni. Pólyásként orvosi csodának kiáltották ki, amiért megmaradt - de az igazi csodának az számít majd, ha az ő és a hozzá hasonló gyerekek sorsát végre magáénak érzi a társadalom minden tagja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése