2013. február 25., hétfő


SENKI NEM ÉRTI, MILYEN CSODA FOLYTÁN FEJLŐDIK KOPPÁNY

2013.02.18. 08:00 | Bors
Döbbenetes fejlődésnek indult Koppány. A kisfiú, akinek születésekor pár napot sem jósoltak az orvosai, eddig lassan, de biztosan haladt családja segítségével. Most pár hónap alatt éveket hozott be.
A szakemberek sem tudják mivel magyarázni azt a hatalmas változást, amin Csordás Koppány keresztülment az elmúlt időszakban. A négy és fél éves kisfiúnak születésekor nem sok esélyt adtak orvosai: úgy tűnt, nem hall, a koponyája kisebb volt a normálisnál, és súlyos szívbetegségben szenvedett. A szülők mindenüket pénzzé tették, és azt a gyermekük műtéteire, fejlesztésére költötték. A család most Gánton lakik.
Bár a szülők nem terveztek több gyermeket, Koppánynak egészséges öccse született. Farkas (jobbra, anyukája ölében) nagyon sokat segít bátyjának a fejlődésben
– Még Koppány születése előtt vettük ezt a kis telket. Nagy családi házat szerettünk volna építeni. Most egy szoba-konyhás konténerházunk van, adományokból. De a lényeg, hogy Kopi egyre jobban fejlődik – fogadott minket Csordás László. Koppány magabiztosan jön-megy, mászik, pakol a csöppnyi szobában, birkózik a testvérével, Farkassal. Hirtelen a pelushoz kap, kibontja.
– Gyorsan a bilit! – kiáltja László, és Szilvi már siet is vele. – Lassan szobatiszta – büszkélkedik az apuka. – S még nagyobb szó, hogy elkezdett önállóan enni. A gyomorszondát már csak ivásra használjuk. – Ez az ugrásszerű fejlődés akkor kezdődött, amikor beköltöztünk ide – tette hozzá Szilvi. – Talán a nyugalom és a béke, vagy a friss falusi levegő van rá ilyen jó hatással. Remélem, ízlenek majd neki a magunk termesztette zöldségek.
A család tavasszal beülteti a kertet, és állatokat is szeretnének tartani. Az a céljuk, hogy önellátók legyenek, és Koppány értékes tápanyagokhoz jusson. – Sokszor azokból a pár ezer forintos adományokból tudunk vásárolni, amit az egyik közösségi oldalon gyűjtenek nekünk. Könnyebb lesz, ha legalább a mindennapi betevőnket meg tudjuk termelni – tette hozzá László.
Amikor a Bors tavaly novemberben először a Csordás családnál járt, Koppány már túl volt egy hatórás nyílt szívműtéten. Kiderült, hogy az egyik fülére hall valamennyit, elkezdett járni és beszélni. Enni, inni azonban nem tudott, gyomorszondán keresztül táplálták. A kisfiú a szülők nyolcévi hiábavaló próbálkozása után született, de az orvosok azt tanácsolták, hagyják a kórházban a babát, mert több, az élettel összeegyeztethetetlen betegségben szenved. Nem tették. Aki szeretné figyelemmel kísérni Koppány küzdelmét, fejlődését, az keresse fel a koppany-utja.blogspot.huinternetes oldalt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése