2011. április 13., szerda

Dévény Anna Alapítvány ,Viktória Rehabilitációs Központ






Koppány a 2009.11.30.-i szívműtét előtt már nem sok mozgásra volt képes.A műtétig semmifele korrekciót és fejlesztést nem engedtek az orvosai. 2010.márciustól kezdhette meg a felzárkóztatást.16 hónapos kora ellenére a 4 hónapnak megfelelő szinten volt. Ekkor kaptunk felajánlást a székesfehérvári Viktória Rehabilitációs Központtól ,hogy Koppányt vihetjük gyógytornára heti 3 alkalommal.Ezt követően kaptunk visszajelzést a Dévény Anna Alapítványtól ,hogy Koppányt vihetjük felmérésre. A vizsgálatot személyesen Dévény Anna végezte - nagyon örültünk neki- ,a vizsgálat végén azt mondta ,hogy próbáljuk meg. Először csak beugrósok voltunk de 4 hét után állandó időpontunk lett. Így  a Viktóriában átmozgatták az izmait a DSGM-en meg a speciális módszert alkalmazzák. A székesfehérvári gyógytornára 2010. nyarától már nem tudtuk vinni. A DSGM azóta is folyik.Koppány már kézen fogva lépeget.






http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fvidea.hu%2Fvideok%2Femberek-vlogok%2Fdeveny-modszer-betegseg-benulas-gyerekek-JumEjf355NTmhSEI&h=d7755




DSGM I.  Speciális manuális technika (továbbiakban SMT)
Alkalmazásának hármas célja van. 
Kontraktúraoldás
(az izom-ínzsugorodások és letapadások föllazítása,
az izom-ín- és kötőszövet természetes állapotának és ezzel működőképességének helyreállítása.) 
Hatásmechanizmusának magyarázata:
A mozgássérülések – eredettől függetlenül - mindig inaktivitással, az inaktivitás izom- ínkontraktúrák kialakulásával jár. Az izmokat – beleértve az inas eredés –tapadást is – vékony hártya (fascia) veszi körül. Ez a kötőszövetes hüvely a kontraktúra fő „felelőse”, mivel sérülés, vagy inaktivitás esetén, azonnal „összeugrik” és kisebb felületre kényszeríti az izomrostokat, mint ahogy azok működni képesek. Ez a természetellenes állapot később rögzül és a mozgás mechanikai akadályává válik. Ezt a mechanikai akadályt elhárítani csak mechanikai úton – kézzel végzett, a fascia feloldására irányuló – technikával lehet. 
A Dévény speciális manuális technika egyik sajátos fogásával föllazítható mind a fascia, mind az izomrostok közti kontraktilis elemek. A kezelés hatására a fascia és az általa körbevett izomrostok visszanyerik eredeti méretüket és alakjukat, ezzel működőképességüket. 
Az SMT mechanikai hatását nem biztosítja sem gyógyszer, sem az izületek passzív kimozgatása, de a torna, az úszás, ill. a vízben végzett mozgás sem, mert mindegyik más célt szolgál, az alábbiak szerint:
- A gyógyszerek kémiai úton hatnak, a kontraktúrák mechanikai akadályok. Kémiailag a mechanikai akadályok nem oldhatók.
- A passzív kimozgatás az izületek külső erővel történő átmozgatása, amely az izmokat és a fasciát nem lazítja föl.
- Az önállóan végzett (aktív) mozgás az izomerősítés és koordinációfejlesztés nélkülözhetetlen eszköze, de a zsugorodott fasciát nem oldja fel.
- A hydrotherápiánál a víz felhajtóereje könnyebbé teszi a mozgást, de a zsugorodott izmok és inak természetes szöveti állapotát nem állítja helyre és a hiányzó mozgásokat nem indítja be.
Az SMT nem hasonlít egyetlen eddig ismert lágyrész-technikához sem és nem is masszázs, mert attól mind céljában, mind technikájában eltér. (A masszázs és az SMT összehasonlító elemzése Dévény Anna szakkönyvében található.)
Izomhelyzet normalizálás
A mozgássérülések nemcsak kontraktúrákat, hanem kóros tartásokat és helyzeteket is létrehoznak. Kóros helyzetből pedig épen működő izmokkal is csak kóros mozgás jöhet létre, mivel az izom elhelyezkedése meghatározza a mozgás irányát, ezért kóros izomhelyzet esetén az izom „rossz irányba húz”. Az SMT feladata a kontraktúrák fellazítása mellett kóros izomhelyzetek megszüntetése.
Direkt idegrendszeri stimuláció
A DGSM az inakat az izom-ínapparátuson belül önálló rendszernek tekinti. Az inak nemcsak az izmok eredés-tapadására szolgálnak, hanem az idegrendszer perifériás részét is képezik, miután bennük helyezkednek el az idegrendszeri végkészülékek. A végkészülékek által felvett ingerek a gerincvelőn keresztül eljutnak az agy különböző szintjeire. A direkt ingerlés beindítja az agy, az agy pedig – visszacsatolás révén - az izmok működését. A végkészülékekre az SMT-vel kifejtett hatás a direkt idegrendszeri stimuláció. A direkt hatás mindig erőteljesebb az indirektnél. Ebből következik, hogy a direkt idegrendszeri stimuláció hatékonyságát semmilyen indirekt ingerlés (torna, úszás, játék, stb.) nem éri el.
A torna, úszás, játék, stb. fontos fejlesztő módszerek a már mozgásképes gyermek számára, de a kiesett mozgásokat nem indítják be és a kontraktúrákat nem oldják fel. A szülési agykárosodások (cerebralparesis=CP) gyógyítása ennek a direkt idegrendszeri stimulációnak köszönhető.                   
Gyógyuláson a Dévény-módszer normál mozgást és életlehetőséget ért, nem a sérült egyén valamilyen módon történő foglalkoztatását.
A Dévény Anna Alapítvány financiális háttere
A gyógyulási statisztika kiemelkedő eredményeire való tekintettel az OEP befogadta az Alapítványt, és finanszírozza a működési költségek egy részét. A támogatás összege – amely nélkül az Alapítvány működésképtelen lenne - a költségek 1/3-át fedezi. A másik 2/3-ot önerőből kell előteremteni. A vizsgálat  ingyenes. 
Ahhoz, hogy ezt minél szélesebb körben tudjuk biztosítani, támogatókra van szükségünk. Ezért minden adományt és felajánlást köszönettel fogadunk és kérjük, hogy aki teheti, támogassa adója 1 %-val Alapítványunkat, mely kiemelten közhasznú szervezet.
Adószám: 19624679-1-41
Bankszámlaszám:11713005-20067474

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése